lördag 5 maj 2007

Kvalle i Mossaträsk..ack så fel du har.


Reagerade på ett svar från Kalle i Mossaträsk, skrivet på fulbloggaren T.Fulejoes blogg. Blogginlägget i sej handlar om Skottarnas strävan efter självständighet ifrån England. På någotvis ramlar man in på Skånes historia. Och här uppbådar sej en brist på historiekunskap om Skåneland från den annars så kloke Kvalle.

"De här kvasidanskarna har fått utstå en rejäl försvenskning, men kan vi lita på att den sitter i märgen?"

Svar till Kvalle: Låt skåneländarna få hålla ett val om självständighet så får ni svaret! Faktum är att jag tror fulbloggaren Fulejoe för en gångs skull har en poäng i sin teori där han skriver följande:

Gravatar" Skåningar är svenskar? Så enkelt tror jag inte det är. I framtiden lär vi nog få äta upp sammanslagningen av Malmöhus och Kristianstad län."

Åter till vad Kvalle skrev:
"Skåne har aldrig varit självständigt, men inget hindrar ju att de försöker bilda eget.Snapphanarna var inga skånska frihetskämpar utan dansklojalister eller möjligen vanliga rövare."

Detta är naturligtvis ett historiskt fel. Faktum är att det var Skånska vikingar som erövrade England 1066. Öst-Danerna var den dominerande maktfaktorn under mycket lång tid i Norden. För att vara lite mera petig så tillhörde Sverige och Danmark tidsvis snarare till Skåneland och inte tvärtom som många tror.

400 - 800
Skåneland är bas för Nordens första storrike bla under de skånska storkungarna Ivar Vidfamne och Harald Hildetand på 600-­talet.
800 - 1047 Skåneland var tidvis ett självständigt kungadöme, i övrigt ett jarladöme inom danska riket. Det förekom en stor utvandring till Normandie, Danelagen och Vinland väster om Oder.
övrigt:Normandies flagga och vapen anknyter till Skåneland.
1043 - 1536
Mellan 1043-1536 reste sig Skåneländarna sig 12 ggr emot den danska kungamakten och 6 ggr upprättades det autonoma skånska kunga­dömet.

För den som vill bättra på sin historiekunskap om Skåneland är denna sida utomordentligt suverän.

Skånska kungar

Sveriges gränser under 900 år