tisdag 15 maj 2007

Ja eller nej till en yrkesarme?

Finns det planer på en yrkesarme? I Dagens Nyheter skriver man:

"Mikael Odenberg (m) har planer på att förändra det svenska värnpliktssystemet. Tanken är att den allmänna värnplikten ska vila i fredstid, rekryteringen ska då enbart bygga på frivillighet. Men i tider av oro ska den allmänna värnplikten tillämpas igen, då ska både kvinnor och män kallas in."

Själv anser jag detta vara ett utomordentligt bra alternativ. I en tid då vanliga militären som individ har ersatts utav tekniken, så bör det vara fullt tillräckligt med en mycket avancerad och specialutbildad elitstyrka. Både ekonomiskt och personmoraliskt samt ur en nationalistisk syn bör detta enbart vara till gagn för landet. Att tvinga unga killar till att tex göra en totalt värdelös militärtjänst på 5 månader emot deras vilja, ser jag som fullständigt slöseri med både ekonomi och stridsmoral. Med en stor arme utan stridsvilja eller motivation för den nationella känslan anser jag närmast vara en katastrof för landets gränsförsvar. Även då en bild utav terrorism hotar västvärlden kan det vara på plats med tex en terrorutbildad elitstyrka som snabbt kan sättas in var som helst i landet. Mest överaskad blir man att Miljöpartiet anser detta vara positivt?

"
Vi tycker att det låter intressant. Värnplikten har överlevt sig själv och det är bättre att övergå till ett system som är frivilligt, säger Peter Eriksson."

färskpressa!