måndag 29 oktober 2007

SD fick inte medverka i UNR

(Från Newsdesk)
Nordiska Rådet sammanträder just nu i Oslo. Som en del av Nordiska Rådet träffas även de nordiska ungdomsförbunden i Oslo, i det så kallade "Ungdomens Nordiska Råd" (UNR).

Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) har deltagit genom paraplyorganisationen "Ungdom för ett nordiskt Norden", som man bildat tillsammans med Sannfinländsk Ungdom och Dansk Folkpepartis Ungdomsförbund. Trots att SDU uppfyllt kraven för medlemskap enligt UNR:s arbetsordning, blev SDU:s delegat, Erik Almqvist, på söndagen av med sitt medlemskap och fick lämna mötet.


Paraplyorganisationen "Socialistisk Ungdom i Norden" argumenterade att det skulle "skada UNR:s legitimitet" ifall SDU fick delta.

Men det huvudsakliga argumentet till varför SDU inte skulle få delta, var att arbetsordningen skulle tolkas som att medlemmar måste vara både underställda ett parti som sitter i ett nationellt parlament och tillhöra en paraplyorganisation - inte antingen eller.

Svenska Ung Vänster och Danska Socialdemokraterna var de som hårdast anförde detta argument. Detta är den omtvistade paragrafen i arbetsordningen:

§ 3 Medlemmer

Medlemmene i UNR er de nasjonale ungdomspartiene til et parti som er representert i det nasjonale parlamentet, eller tilsvarende organ i selvstyreområdene, samt de nordiske partipolitiske paraplyorganisasjonene i Nordisk Råds medlemsland.


Om paragrafen ska tolkas så som UNR gjorde i fallet med Sverigedemokratisk Ungdom, så skulle det innebära att flera andra ungdomsförbund inte längre kan vara medlemmar, då de inte tillhör någon paraplyorganisation.

Så hur kom man runt detta? Hur kunde paragrafen tolkas på ett sätt för SDU och på ett annat sätt för övriga ungdomsförbund? Svaret är att man, rent formellt, aldrig tog ställning till hur paragrafen i sig ska tolkas. Istället tog man enbart ställning till huruvida SDU ska få vara medlemmar eller ej, utan att enas kring någon motivering.

Senare under dagen ändrades den omtvistade paragrafen.

Sverigedemokratisk Ungdom förvånas över den bristande demokratin i en så viktig institution som Nordiska Rådet. SDU:s förbundsordförande, Erik Almqvist, är på plats i Oslo och kommenterar:
- Årets UNR-session har antidiskriminering som tema och den norska definition av diskriminering som har diskuterats, omfattar även särbehandling utifrån politisk åskådning. Därför är det förstås mycket anmärkningsvärt att man samtidigt tolkar sin egen arbetsordning utefter vad som gynnar ens politiska intressen, och inte efter demokratisk och likabehandlande nordisk sed.

Läs mer om Erik A HÄR
sydsvenskan
HD
Andra bloggar om: , , , , , , ,